Drivved, havplast, glass og stillehavsøsters pynter opp juletreet i Gamlebyen i Fredrikstad.

Det glitrer i det store treet på torget i Gamlebyen. Ikke fra girlandere med dryssende plast-glitter, men fra perlemoren på innsiden av østersskjellene.

Med god hjelp fra både skoleelever, en konfirmantgruppe og forbipasserende på julemarkedet, har vi også i år laget julepynt og dekorert juletreet i Gamlebyen med ting fra havet: Skjell fra stillehavsøsters, drivved, glass og havplast som vi har tatt med oss fra ryddeaksjoner i Fredrikstad- og Hvalerskjærgården.

Budskapet er å løfte miljøutfordringene i Oslofjorden, inkludert invasjonen av stillehavsøsters og plastforsøpling, og hvordan vi kan ta bedre vare på havet. Samtidig får vi satt fokus på gjenbruk – mer kortreist og miljøvennlig julepynt skal en lete lenge etter!


Første søndag i advent hadde vi stand på torget, der forbipasserende kunne lage sin egen julepynt til å henge på treet eller ta med seg hjem. Det ble mye flott pynt og mange fine samtaler om hvordan vi alle kan bidra til en renere kyst og et hav fullt av liv. Vi opplever at julepynten vår skaper ringvirkninger og mye engasjement! På slutten av dagen samlet tusenvis av forventningsfulle barn og voksne seg på torget for å se det store juletreet bli tent med lys.

Og se så flott det ble!


Sten Helberg i Miljøstiftelsen Elv og Hav er initiativtaker og prosjektleder for juletrepynten, et samarbeid med Visit Fredrikstad og Hvaler, Gamlebyen Handelsforening og Guerrilla Plastic Movement.

Etter initiativ fra sokneprest Linn-Therese Jordheim Larsen, og med hjelp fra en flott konfirmantgruppe, ble også juletreet til Østre Fredrikstad kirke i Gamlebyen dekorert med havpynt i år. Også i Håpets Katedral på Isegran skal det pyntes. Det er veldig stas at flere ser skjønnheten i julepynt med mening!


Tusen takk til alle små og store som har bidratt til årets fantastiske juletre (juletrær!) i Gamlebyen. Vi ønsker alle en god adventstid!

Les mer om hvordan Miljøstiftelsen Elv og Hav jobber med miljøvern i praksis.