Rydd strender med Stupedama i sommer!

Stupedama ønsker å stupe i et hav uten plastsøppel. I sommer kan du bidra til at kysten vår blir renere ved å delta i ryddekampanjen vår sammen med Brynild og vinne flotte premier!

Slik fungerer Kystlotteriet

arrow_downward
Hent sekk
Bruk en pose du har hjemme eller hent ryddesekk hos et av våre 200 utleveringssteder
Plukk søppel
Fyll sekken med marint avfall og registrer aksjonen din
Vinn premier
Årlig nasjonal trekning av premier foregår rett etter nyttår

For å bli med i trekningen:

 • Bruk en pose du har fra før eller hent ryddesekk hos et av utleveringsstedene våre.
 • Rydd søppel langs en bekk, elv eller ved kysten (posen trenger ikke være helt full).
 • Scan QR-koden på Kystlotteriet-sekken eller klikk på lenken under og følg instruksjonene for å registrere sekken og bli med i trekningen.
 • Lever sekken som beskrevet for din kommune, eller sørg selv for at søppelet blir håndtert på riktig måte.
 • Gi deg selv en high five!
 • Del gjerne bilde av ryddeaksjonen din på sosiale medier med #kystlotteriet og @miljostiftelsen_elvoghav (frivillig).

Lykke til – og takk for at du bidrar til et renere hav!

Registrer ryddeaksjonen din her og delta i Kystlotteriet  east

Plast i havet skader fisker, sjøfugler og andre dyr, og er et stort miljøproblem. Din innsats ved å plukke søppel langs elver og ved kysten utgjør en viktig forskjell – og sammen rydder vi tonnevis med plast hvert eneste år!

Ryddeaksjoner

Av og til arrangerer vi ryddeaksjoner for frivillige i hjemområdet vårt Fredrikstad og Hvaler. Etter ryddeinnsatsen hender det ofte at vi griller eller gjør noe annet hyggelig sammen. Følg oss på sosiale medier for å få med deg ryddeaksjonene våre!

Vi tar klasserommet med ut i naturen!

Praktisk erfaring med strandrydding vekker engasjement, og spesielt viktig for oss er det å nå de som skal ta vare på havet i fremtiden. Vi tar klasserommet med ut i naturen og snakker med barn og unge om livet i havet, miljøutfordringene vi står overfor og gir dem mulighet til å bidra gjennom en egen Kystlotteriet-aksjon. Vil du ha med klassen din (eller konfirmasjonsgruppa, idrettslaget osv.) ut og rydde? Ta kontakt!

Om Kystlotteriet

Kystlotteriet motiverer og tilrettelegger for frivillig rydding av marin forsøpling. Gjennom samarbeid med kommuner, skoler, organisasjoner, idrettslag, bedrifter, renovasjonsselskaper og andre aktører, mobiliserer vi tusenvis av nordmenn over store deler av landet til å rydde i sine nærområder.

Via våre samarbeidspartnere i over 80 kommuner distribuerer vi gratis ryddesekker og informasjonsmateriell og organiserer logistikk for henting av avfall. Målet er å tilrettelegge best mulig for alle som ønsker å rydde vassdrag og kystområder for plastsøppel – enten det er turgåeren, familien, idrettslaget, skoleklassen eller hvem som helst andre som vil gjøre en ekstra innsats for livet i havet. Du kan hente ryddesekk for Kystlotteriet 200 forskjellige steder i Norge, eller bruke en sekk/pose du har fra før.

Blant utleveringsstedene for ryddesekkene våre finner vi rådhus, biblioteker, butikker, turistkontor, båthavner og marinaer, samt ryddestasjoner i friluftsområder.

Miljøgevinsten står alltid i fokus, men vi vet at lotteriet er en ekstra motivasjon for mange. For hver sekk med marint avfall man registrer, mottar man et lodd og blir med i den årlige trekningen av premier. Våre mange flotte og bærekraftige premier har hovedvekt på opplevelser, og gjør det morsommere for både voksne og barn å komme seg ut og rydde eller møte opp på ryddeaksjon.

I tillegg å stimulere til rydding i våre samarbeidskommuner, har vi aktivitet i vårt eget nærområde, som er gamle Østfold fylke – med hovedvekt på Fredrikstad og Hvaler. De to kommunene har til sammen 87 000 innbyggere, og en lang kystlinje med skjærgård, inkludert Ytre Hvaler nasjonalpark. Her arrangerer vi ryddeaksjoner, besøker og rydder med skoleklasser og andre grupper, driver holdningsskapende arbeid, med mer.

Kystlotteriet mottar økonomisk støtte fra Handelens Miljøfond.


Bli utleveringssted for ryddesekker

Gjør en viktig innsats for både havet og frivilligheten i ditt nærmiljø – bli utleveringssted for Kystlotteriets ryddesekker!

Les mer  east

Ofte stilte spørsmål

 • Hvor kan jeg hente sekker?

  Vi har over 150 utleveringssteder i mer enn 80 kommuner. Finn din kommune og se oversikt ved å velge «Hent ryddesekker her» øverst på siden.

 • Må jeg bruke sekk fra Kystlotteriet?

  Nei, du kan bruke hvilken som helst type sekk eller pose.

 • Hvor leverer jeg sekken?

  På oversikten over utleveringssteder for ryddesekker i din kommune, står det også hvor du kan levere inn sekken kostnadsfritt. Hvis du ønsker å kaste/levere inn sekken et annet sted, er det selvfølgelig helt opp til deg – så lenge søppelet ikke havner på avveie.

 • Hvorfor er ikke min kommune på lista?

  Ta kontakt med oss! Vi jobber hele tiden for å få flere aktører med oss på laget. Med tips fra dere vet vi hvor det er etterspørsel, og hvem vi bør kontakte.

 • Jeg får ikke til å scanne QR-koden

  Det går helt fint! Du kan registrere sekken(e) med søppel du har ryddet ved å velge «Registrer ryddeaksjonen din» øverst på denne siden.

 • Kan jeg fremdeles sende inn papirlodd?

  Kystlotteeriet har nå blitt digitalt – som betyr at du ikke lenger fyller inn papirlodd. Registrer aksjonen din og motta lodd (én sekk tilsvarer ett lodd) ved å scanne QR-koden på ryddesekken med kameraet på telefonen din eller ved å velge «Registrer ryddeaksjonen din» øverst på denne siden.

Noe annet du lurer på? east